Newsletter KUK č. 3 (21. 3. 2017)

Přehled aktuálních zkušebních přístupů k el. zdrojům

BioOne
Do 31. května získala univerzita zkušební přístup do databáze BioOne obsahující plné texty více než 200 časopisů z oblasti biologie, ekologie a environmentálních věd. V databázi lze vyhledávat články pomocí "Search" nebo otevřít čísla jednotlivých časopisů přes seznam titulů pomocí záložky "Browse".

Future Medicine journals
Až do 31. prosince získala univerzita zkušební přístup ke všem ročníkům 28 biomedicinských časopisů londýnského vydavatele Future Medicine (seznam titulů).

ProQuest Dissertations & Theses Global
Do 30. dubna získala univerzita zkušební přístup do databáze ProQuest Dissertations & Theses Global obsahující záznamy více než 4 miliónů disertací, z toho 2 milióny přístupné plnotextově.

Rehabilitation Therapy in Video
Do 9. dubna získala univerzita zkušební přístup ke kolekci videozáznamů přednášek a instruktážních videí z oblasti rehabilitace, rehabilitačních cvičení, fyzioterapie. Přednášky jsou v angličtině s možností zobrazení anglických titulků.

Sports Medicine and Exercise Science in Video
Do 9. dubna získala univerzita zkušební přístup ke kolekci videozáznamů přednášek a instruktážních videí z oblasti sportovního tréninku, fyziologie, sportovní výživy, tělesné výchovy apod. Přednášky jsou v angličtině s možností zobrazení anglických titulků.

Odkazy na uvedené zdroje jsou dostupné na http://ezdroje.muni.cz > Přehled zdrojů. V případě přístupu ke zdroji z počítače mimo MU si nastavte vzdálený přístup, doporučujeme OpenVPN. Instrukce pro přístup z počítačů ve FN Brno a FN USA jsou uvedeny zcela dole.


Přehled předplácených časopisů

Na webu KUK (https://kuk.muni.cz > Potřebuji publikaci > Časopisy) naleznete přehled aktuálně odebíraných časopisů v online/tištění podobě, které nejsou dostupné v předplácených kolekcích/databázích na MU (tyto tituly předplácí fakulty nebo knihovna samostatně).

Přehled online předplácených časopisů lékařskou fakultou s upřesněním, ze kterých pracovišť MU lze zobrazovat jejich plné texty, naleznete na https://ezdroje.muni.cz > Přehled zdrojů > Časopisy Lékařská fakulta

CEITEC v letošním roce předplácí časopisy Genes & Development, Genome Research, Plant Cell a Plant Physiology (v jednání je předplatné Current Biology a Molecular Cell, které jsou do 31. března dostupné formou zkušebního přístupu).

Pro vyhledávání všech časopisů dostupných na MU doporučujeme využívat vyhledávač Discovery - http://discovery.muni.cz > Seznam dostupných časopisů a knih na MU


Přednášky o predátorských časopisech

Připomínáme, že 28. března v 17.00 v A11-334 a 30. března v 16.00 v A9-324 se koná přednáška o predátorských časopisech. Přihlašovat se můžete na https://kuk.muni.cz > Výuka > Návody pak najdete studijní materiál Predátorské časopisy.


Analýzy predátorských znaků publikací

Připomínáme, že od února naše knihovna poskytuje zaměstnancům a doktorandům z CEITEC, FSpS, LF a pracovišť PřF v kampusu novou službu na zjištění, vyskytují-li se v konkrétním časopise znaky typické pro tzv. predátorské časopisy. Od zprovoznění služby v únoru 2017 jsme pro 17 z vás zkontrolovali 105 časopisů a v 26 případech identifikovali predátora. Více o službě včetně objednávkového formuláře viz https://kuk.muni.cz > Potřebuji publikaci > Prověřit (predátorské časopisy)


Seminář Publishing and Reviewing for Scientific Journals

Pod záštitou nakladatelství Elsevier se 4. dubna od 9.00 v A11/114 koná seminář Publishing and Reviewing for Scientific Journals, ve kterém se dozvíte tipy a rady k psaní a recenzovnání vědeckého článku. Zájemci se přihlašují u paní Halouzkové


UNIVERSITY CAMPUS LIBRARY NEWSLETTER No 3 (21. 3. 2017)

CURRENT TRIAL ACCESSES TO ELECTRONIC RESOURCES

The University Campus Library is pleased to announce that MU has trial access to electronic resources mentioned below:

BioOne
The database contains full text of more than 200 journals from biological, ecological and environmental sciences - until May 31. For searching articles use “Search” box or you can browse the journal list.

Future Medicine journals
28 biomedical journals published by Future Medicine in London - until December 31 (list of titles).

ProQuest Dissertations & Theses Global
The database includes more than 4 million dissertations, 2 million of them with fulltext - until April 30.

Rehabilitation Therapy in Video
Collection of video lectures and instructional videos in the fields of physiotherapy, rehabilitation exercises and physiotherapy - until April 9. All videos are in English with English subtitles.

Sports Medicine and Exercise Science in Video
Collection of video lectures and instructional videos in the fields of sports training, physiology, sports nutrition, physical education etc. - until April 9. All videos are in English with English subtitles.

You can find the links to mentioned resources at http://ezdroje.muni.cz > Resources Overview. From outside the university network you can access the databases using the OpenVPN remote access.


List of subscribed journals

At the Campus Library website (https://kuk.muni.cz > Need a Publication > Journals) you can find an overview of up-to date print/online journal subscriptions of 2017 (these journals are not included in subscribed databases).

An overview of Faculty of Medicine journals subscriptions is available at https://ezdroje.muni.cz > Resources Overview > Casopisy Lekarska fakulta


In 2017 CEITEC has access to subscriptions of journals Genes & Development, Genome Research, Plant Cell a Plant Physiology (a subscription to Current Biology a Molecular Cell is in the negotiation, until March 31 both journals are available as a trial access).


To search for journals we recommend using Discovery search engine - http://discovery.muni.cz > List of available journals and books at MU

Scholarly Journal Predatory Attributes Occurence Analysis

Let us inform you that our library now provides a new service - Scholarly Journal Predatory Attributes Occurence Analysis. The service is provided only to PhD students and researchers from CEITEC, Faculty of Sports Studies, Faculty of Medicine and departments of Faculty of Science in the University Campus Bohunice. Since February we have checked 105 journals requested by 17 researchers and 26 of them we found as predatory. Requests are submited via order form at https://kuk.muni.cz > Need a Publication > To check (predatory journals)


Publishing and Reviewing for Scientific Journals

The seminar Publishing and Reviewing for Scientific Journals is held on April 4, at 9 am in the University Campus Bohunice, A11/114. The seminar is organized by Elsevier and it will includes various tips and advices to scientific writing and reviewing. For registration contact Mrs. Halouzkova


Zpět na předchozí stranu / Back to a previous page